/ iStock/Getty Images
В Министерството на здравеопазването (МЗ) ще бъдат отворени офертите за осигуряване на щадящи тестове, предназначени за използване в образователната система, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

От там припомнят, че на 26 октомври, на сайта на Здравното министерство беше публикувана "покана до всички заинтересовани лица за закупуване на бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2 с цел скрининг на ученици от 1-4 клас и осигуряването на по-продължително провеждане на учебния процес присъствено".

Крайният срок за представяне на оферти беше на 29 октомври, до 17:30 часа.

Общото необходимо количество тестове, посочено в поканата, е до 400 000 броя, като тестовете трябва да се изпълняват с проби от слюнка.

На всеки участник беше дадена възможността да оферира различни количества тестове, в зависимост от възможността да извърши доставка в срок до три работни дни, след сключване на договор.

Критериите за избор на изпълнители са най-ниска предложена единична цена и най-кратък срок за доставка. Няма ограничение по отношение на броя изпълнители, с които ще бъдат сключени договори, допълват от МЗ.