Има достатъчно налични ваксини и всички са в срок на годност, заяви директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов по БНТ, цитиран на фейсбук страницата на Министерството на здравеопазването, съобщава сайтът coronavirus.bg.

Тенденцията за последните 10 дни е на ден да се поставят между 6000 и 8000 ваксини. През последните 2 дни се отчита значителен ръст - 13 500 дози са поставени в сряда, а над 28 000 вчера. Ваксината на Pizer/BioNTech остава най-предпочитана.

„Хората трябва да бъдат спокойни, че има достатъчно ваксини. Няма партиди с изтичащ срок на годност преди края на годината. Над 2 милиона са наличните в страната ваксини. Не очаквам да се стигне до ситуация с недостиг. Гражданите на и над 65 г. могат безплатно да се ваксинират и срещу сезонния грип. 230 000 дози от безплатните ваксини вече се разпределят при общопрактикуващите лекари. Достатъчно противогрипни ваксини са осигурени и в аптечната мрежа. Тази година броят им е по-голям спрямо предходната“, информира Богдан Кирилов.