За три месеца сме направили повече, отколкото други за години, посочи здравният министър
„Наясно съм с проблемите на медицинските сестри и с недостига на кадри в системата. Затова предприехме няколко неща, които са стъпки в правилната посока. Създадохме работна група, която да изготви стандарт по здравни грижи, защото сега сме ги оставили на близките на пациентите. Предложихме на Министерството на образованието и науката професията „медицинска сестра“ да е защитена специалност. Изменихме основния пакет здравни дейности и въведохме задължителна патронажна грижа за всички новородени, като дейност извършвана от сестри и акушерки. Изменихме медицинските стандарти, за да намалим изискуемия брой лекари и така да се осигурят повече средства за възнаграждения на сестрите и акушерките“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на среща с представители на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и на Синдиката на българските медицински специалисти.

И добави: "Заложихме в Плана за възстановяване и устойчивост изграждане на над 300 практики в малки населени места и възнаграждения за наетия в тях персонал, включително за долекарска помощ. Не сме били барабана за това. Направили сме го с ясното съзнание да помогнем на здравната система. За три месеца сме направили повече, отколкото други за години. Не е честно да протестирате срещу нас“.

Медицински специалисти настояват за стартова заплата от две минимални работни заплати

Със законово осигурената възможност за разкриване на самостоятелни практики, подкрепени финансово от държавата чрез средства от европейските фондове и държавния бюджет, професиите „медицинска сестра“, „акушерка“, „медицински асистент“ и „рехабилитатор“ ще станат привлекателни и по-добре финансово обезпечени, което също ще допринесе за по-голям интерес от страна на младите хора към обучение и квалификация в тези направления, стана ясно от думите на зам.-министър д-р Тома Томов по време на срещата.

С цел насочване на обучението към натрупване на практически опит, учебните програми бяха променени и последният курс от обучението на професионалистите по здравни грижи е изцяло практически, в лечебните заведения за болнична помощ.  По този начин, от една страна, младите специалисти придобиват опит и умения на място, а от друга – така се увеличава човешкият ресурс от професионалисти по здравни грижи в болничната система. За възнаграждение на положения труд през годината на обучителния стаж на стажантите-специалисти по здравни грижи ще бъдат използвани възможностите на Програмата „Образование“ 2021-2027, за осигуряване на стипендии по време на обучителния стаж.

Медицински сестри в Бургас протестират за по-високи заплати (СНИМКИ)

Планираните мерки за реформа в сферата на човешките ресурси в здравеопазването цели и запазване на възможността за използване на натрупания опит и умения от медицинските специалисти в предпенсионна и пенсионна възраст и подкрепа на тяхната професионална активност. Световната тенденция хората в предпенсионна и пенсионна възраст да си избират работа в малките населени места и живот с по-малко натоварване се наблюдава все по-отчетливо и в България. 

В тази връзка, чрез планираната реформа, ще се създадат условия за подпомагане на тези медицински специалисти, които иначе биха напуснали здравната система, да останат в нея, като им се предоставят съвременни, модерни и оптимални условия да продължат да се грижат за пациентите и да практикуват професията си. По този начин ще бъде осигурен достъп до качествени здравни услуги на хората в малките населени места, лишени от такива през последните 20-30 години.

Министърът се ангажира да отговори на поставените от сестрите въпроси, касаещи колективния трудов договор и еднаквото му прилагане за всички работещи, за продължителността на работния ден на сестрите в реанимационните отделения и за стойността на ваучерите за храна, давани на дежурния персонал.