болница
болница / / iStock/Getty Images
Медицински специалисти излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването, каза Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти.

Протестът се организира с настояване за гарантирана от държавата стартова заплата от две минимални работни заплати за страната, уточни Илиева. По думите й преди време е имало среща между представители на синдиката и заместник-министър на здравеопазването, която е останала без резултат. Колективният трудов договор, който е от 2018 год., не се спазва, допълни още Илиева.

Медик: Хората, предразположени към тромбообразуване, трябва да се ваксинират

Протестиращите ще настояват и за създаване на стандарти, указващи съотношението между медицинска сестра и броя пациенти, като според Илиева е необходимо една медицинска сестра да се грижи за не повече от двама пациенти, настанени в реанимация. В отделенията медицинските сестри да се грижат според специалността на отделението и неговата натовареност, посочи още Илиева.

Да се намали работното време на 7 часа за медицинските сестри, работещи в реанимациите, настояват още от синдиката.

Сред конкретните искания на медицинските специалисти са заплатите им да са не по-малко от две минимални, или 1300 лв.; с наредба да се определи къде и от колко сестри има нужда; промяна в наредбата за работното време и отпуските; справедливо заплащане на нощния труд – увеличение от 0,25 лв. на поне 3 лв. на час.
БТА