Шокиращото видео как санитари от болницата в Ямбол пренасят пациентите в мушами и найлони между отделенията и етажите на сградите, публикувано от роднина на един от пациентите, предизвика гневни коментари в социалните мрежи. "Бях в болницата в Ямбол", заяви в „Карай направо” по NOVA здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Това е болница от павилионен тип. Какво може да се направи? Решението тук е да има вътреболничен транспорт – с линейка да се качва от едната в другата сграда. По отношение на превеждането от едно място на друго – много е важно дали сградата има асансьор, дали количките могат да завият. Това не е модерна болница, тя е строена много отдавна”, изтъкна професорът. Според него при някои ситуации решенията, които се взимат, са продиктувани от ситуацията.

Многопрофилната болница в Ямбол има общо 29 отделения. Всички те са разположени в стари и рушащи се отделни сгради. Пренасянето на пациенти е трудно както между отделения, така и вътре в самите сгради. Нова болница в Ямбол се строи повече от 40 години. Миналата година кабинетът отпусна 27 милиона лева, за да бъде довършена. Обществената поръчка се провали, защото единственият кандидат поиска много повече пари.

Защо в ямболската болница не ползват носилки?

Видеото как санитари пренасят по стълби болен възрастен мъж в найлон е от Белодробното отделение на Ямболската областна болница. 68-годишният пациент от клипа е бил в кома и за съжаление не успява да се пребори за живота си. Абсурдното пренасяне с найлон възмутен заснема с телефон синът му Петър.

„Баща ми беше с диагноза карцином на белия дроб и беше в лошо състояние. Да видиш близък така и да го мъкнеш, за да му дадеш първа помощ, за да може да се съвземе е ужасно.  Аз се принудих да помогна на самите сестри и го качихме до четвъртия етаж с една мушама”, разказва Петър Петков.

Сградата на белодробно отделение е строена преди повече от век. Заради стръмните и извити стъпала, пациентите не могат да бъдат пренасяни с носилка, обясниха от болничното ръководство. Сградата не позволявала и изграждане на асансьор.

„Проблемът е и за близки, и за пациенти. Проблемът е и за персонала, защото това изразходва изключително много кадрови ресурс”, казва д-р Димитър Рунков, директор МБАЛ „Св. Пантелеймон“.

Според специалиста това е проблем, който трябва да бъде решен. Без значение кой управлява и кой има желание да го прави.

„Моят проблем като ръководител е, че аз всеки ден подлагам санитарките на нечовешки усилия. И това мога да кажа, че рефлектитра и върху здравословното им състояние. Голяма част от тях излизат в болнични, заради дискови хернии. Абсолютна амортизация на персонала е това”, добавя д-р Рунков.

Амортизиран е и старият сграден фонд. Болницата в Ямбол е единствената в страната от т. нар. „павилионен тип“. Има 17 отделни сгради, строени от 1912 до 1980 г. Проблемите изобилстват, признава новият директор, поел лечебното заведение от юни тази година.

Цялото интервю със здравния министър проф. Костадин Ангелов гледайте утре вечер, след централните новини, в предаването "Карай направо" с Дияна Найденова, което се завръща в ефира на NOVA.