Здравната комисия не прие отчета за бюджета на НЗОК за 2010-а
Здравната комисия не прие отчета за бюджета на НЗОК за 2010-а / снимка: БГНЕС
Здравната комисия не прие отчета за бюджета на НЗОК за 2010-а
66457
Здравната комисия не прие отчета за бюджета на НЗОК за 2010-а
  • Здравната комисия не прие отчета за бюджета на НЗОК за 2010-а

Здравната комисия не прие отчета за изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2010 г. 7 от депутатите в комисията го подкрепиха, но 11 бяха против.

Разгорещени дебати се състояха днес в парламентарната здравна комисия, чието заседание продължи три часа.

Прехвърлянето на 1,4 млрд. лв. от сметките на Здравната каса към фискалния резерв, осъществило се по времето на управлението на ГЕРБ, скара депутатите.

Това бе и причината комисията да не приеме отчета за изпълнението на бюджета на институцията за 2010-а година.

Трансферът от 1.4 млрд. лв. бе една от основните теми за депутатите. Според Емил Райнов от Коалиция за България за този трансфер трябва да се говори, защото именно тогава е започнал крахът на родното здравеопазване. Тогава е спряла и здравната реформа, защото системата останала без пари.

Това мнение подкрепи и председателят на лекарския съюз Цветан Райчинов, който описа 2010 година като най-черната за родното здравеопазване.

Илия Баташки от Коалиция за България, в отговор на мнение на депутата от ГЕРБ Даниела Даридкова, според което за стоте си дни на власт сегашните управляващи не са свършили нищо добро за здравеопазването.

„Аз искам да поздравя екипа на Министерство на здравеопазването, че не показа опустошителност в своите действия и досега не е уволнен нито един директор без сериозен анализ. Колегите от ГЕРБ казват, че нищо не е направено. Прави се анализ, не можем да ви анализираме три години какви простотии сте правили", добави Баташки.

От своя страна, Дариткова заяви, че трансферът в бюджета от сметките на касата не е нещо, с което се гордее. Той обаче бил решение на финансистите.

„Съжалявам, че представители на лекарските съсловия употребяват такива думи и се представят в такава светлина. Не съм казвала, че са били опустошителни действията ви, а че е било пълно бездействие", коментира Дариткова.

На изслушване в комисията здравният министър д-р Таня Андреева призна за злополучното развитие на програмата за скрининг на различни видове рак „Спри и се прегледай", като уточни, че не сме усвоили 16 млн. лв. и ще се поиска удължаване на срока за изпълнение с една година. Принципно сегашният изтича през декември.

Според Андреева трябвало да се работи и за подобряване на Спешната помощ и стимулиране плащането на здравни осигуровки. По данни, представени от министъра, от 2010 г. досега броят на здравно неосигурените е нараснал с 400 000.

Относно Спешната помощ едно от предложенията е линейките да се изнесат на стоянки в различните квартали. Рано е обаче да се каже дали тази идея ще се реализира.