Завърнаха се Петя и Камен Колчеви, изкачили Еверест
Завърнаха се Петя и Камен Колчеви, изкачили Еверест / снимкa: DarikNews, Надя Коцева
Завърнаха се Петя и Камен Колчеви, изкачили Еверест
19971
Завърнаха се Петя и Камен Колчеви, изкачили Еверест
  • Завърнаха се Петя и Камен Колчеви, изкачили Еверест

Съпрузите Петя и Камен Колчеви, които миналата седмица изкачиха връх Еверест, се върнаха в България. На Летище София ги посрещнаха много техни роднини, приятели и колеги. Петя Колчева е първата българка, изкачила най-високия връх на Земята. Колчеви бяха част от експедиция, в чийто състав бяха още 11 алпинисти и пет шерпи. Ето какво каза Петя Колчева при пристигането си в София:

„Искрено се радвах за това, че сме успели да постигнем една наша дългогодишна мечта. От четвърти лагер, който е последният лагер преди върха, изкачването на самия връх се разделя на две равни части. Първата е изкачването на стената на Еверест до така нареченият „Балкон", която отнема горе-долу толкова време, колкото и изкачването от „Балкона" до самия връх", споделя тя.

„През нощта върху мен падна камък, който аз не можех да видя, тъй като беше тъмно. Удари ме силно по лицето, в средата на стената. В първия момент не можех да преценя дали съм добре и дали да продължа или не, но в последствие се оказа, че камъкът ме е охлузил малко. Той беше доста голям, може би около седем-осем килограма и се плъзна по кислородната маска. Всъщност кислородната маска донякъде ми спаси лицето. Това беше моментът, в който аз се зачудих дали ще мога да се справя с болката и дали няма да получа измръзване на лицето си вследствие на удара", разказва Петя Колчева.

Завърнаха се Петя и Камен Колчеви изкачили Еверест
netinfo

Петя и Камен Колчеви изкачиха най-високия връх в света на 22 май. Петя, адвокат по професия, е първата българка, качила се на Еверест. Двамата със съпруга й участвали в изкачването като част от комерсиална американска експедиция. Семейството е било там от 20 март в очакване на подходящ момент за изкачването на върха.

Петя Колчева е адвокат, от дълги години се занимава с алпинизъм. В кариерата й на алпинист първия изкачен осемхилядник е Чо Ойо (8201 м), шестият по височина връх на планетата. Съпругът й - Камен Колчев, също запален алпинист, е председател на съвета на директорите на ЕЛАНА финансов холдинг.