Засилен контрол върху СРС-тата и спиране на даренията в МВР планира Йовчев
Засилен контрол върху СРС-тата и спиране на даренията в МВР планира Йовчев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цветлин Йовчев: Подслушванията ще спаднат с пъти
65228
Цветлин Йовчев: Подслушванията ще спаднат с пъти
  • Цветлин Йовчев: Подслушванията ще спаднат с пъти

Засилен контрол при употребата на СРС, спиране на даренията в МВР и намаляване на администрацията на половина. Това са част от мерките и промените в силовото ведомство, които представи вътрешният министър Цветлин Йовчев. Наред с преструктурирането на министерството, Йовчев планира сериозни промени в работните процеси на полицията. До няколко месеца ще бъде изграден механизъм за разпределение на служителите на МВР, спрямо обстановката в страната и реалната необходимост. По думите на Йовчев към момента състава на полицията не е разпределен правилно.

Идеята е полицаят да бъде там, където има нужда от него, обясни вътрешният министър Цветлин Йовчев.

„В момента разработваме във всяка една областна дирекция карта на престъпността. Маршрутите и разположението на патрулите ще бъде съобразно това и изграждане на механизми за контрол на това нещо, включително и GPS-система, която ще започне да функционира до месец в някои от областните дирекции", обясни Йовчев.

По думите на вътрешният министър в момента наличният състав на МВР не е разпределен съобразно реалната престъпна обстановка.

„Имаме дирекции, които имат сравнително доста голям състав и спокойствие, няма толкова престъпления, а на други места ги разкъсваме от работа и не могат да насмогнат. Съставът не е разпределен съобразно картата на престъпността и съобразно криминалният анализ, няма ясни критерии за разпределение на техническите средства, на компютрите, на автомобилите. Така е, на парче. Сега работим, възложил съм го и определени критерии, като по този начин ще управляваме ресурса", допълни вътрешният министър.

Друга промяна, която предстои да бъде извършена във вътрешното ведомство до края на годината, касае звеното за сигнално охранителна дейност.

„Идеята за СОД е да приключат с търговската дейност, пренасочваме техниката и състава да охраняват обекти на Министерство на вътрешните работи, като в момента има 1200 полицаи, които охраняват обекти на МВР. Ние ще ги намалим значително и тези хора ще отидат като ресурс да противодействат на престъпността и да охраняват обществения ред", допълни Цветлин Йовчев.

Йовчев заяви още, че до 15 август ръководството на ведомството ще представи проекта за нов закон за МВР за обществено обсъждане.

Капацитетът на МВР за подслушвания е бил пренатоварен 4,5 пъти повече от реалните възможности, обясни още министърът на вътрешните работи. По думите му човешкият ресурс на службата, която отговаря за прилагането на СРС - СДОТО е ограничен. Йовчев обясни, че след направен анализ е изяснено, че МВР има възможност да послушва едновременно не повече от 1250 телефона. Ще бъдат разпределени квоти за прокуратурата, МВР, ДАНС, за да се осигури контрол на ресурса, уточни още вътрешният министър и добави, че плановете са подслушванията в МВР да спаднат с пъти, а ефективността от прилагането им да се увеличи.