„Десет дни след като започнахме работата си с първите пациенти с коронавирус мога да кажа, че нещата в клиниката са се развили позитивно по отношение на структурно-организационната работа“. Това заяви пред NOVA пулмологът от Белодробната болница в София д-р Радостина Чернева.

„За този период и ръководството на болницата, и Щаба, и РЗИ оптимизираха режима на работа и направиха максималното за осигуряване на предпазни облекла“, посочи още тя.
По думите й клиниката в момента е готова да посрещне първите си пациенти.

Само двама лекари са останали в столичната белодробна болница "Св. София" (ВИДЕО)

„За съжаление обаче, клиниката е празна, защото голяма част от персонала, въпреки осигурените условия, напусна. Целият екип в момента се състои от трима лекари, три медицински сестри и двама санитари“, каза д-р Чернева.

„От вчерашна дата сме в готовност да посрещаме новите си пациенти. Имаме 46 предпазни облекла, които ще ни стигнат до другата сряда. Екипът се е самоорганизирал да се снабди с облекла за многократна употреба, така че да можем да осигурим сами сигурността си“, обясни още тя.

Медиците от „Света София" работят без защитни облекла (ВИДЕО)

Д-р Радостина Чернева оправи призив към колегите си да бъдат достатъчно добросъвестни и доблестни, както и да изградят психологическа нагласа, че не е страшно да се работи с такива пациенти.
NOVA