Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Към момента няма задържани лица при акцията на спецпрокуратурата в София, стана ясно от думите на зам. главния прокурор Иван Гешев.
 
По-рано през деня бе съобщено, че специализираната прокуратура извършва претърсвания и изземвания в офиси на дружества в София, стопанисващи заведенията "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест", обиски на лица и разпити на свидетели на територията на столицата с цел задържане на ръководните нива на организирана престъпна група за незаконно производство на цигари и пране на пари.  Съгласно НПК собствениците и хората, които ползват имота трябва да присъстват до приключване на претърсването.
 
Спецпрокуратурата влезе в офиси на дружества, стопанисващи две заведения в София

„След приключването на претърсванията наблюдаващите прокурори ще извършат анализ за кои от тях са събрани доказателства и за кои не“, посочи Гешев. „Към края на деня евентуално някои лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност“, обясни Иван Гешев, цитиран от Фокус, и допълни, че има и вариант някои от тях да бъдат задържани за 24 часа по Закона за МВР.
 
Действията на Специализираната прокуратура са по разследване от Окръжна прокуратура - Пловдив. На 24 август Окръжна прокуратура - Пловдив е привлякла като обвиняеми 23 души за държане на акцизни стоки без бандерол  цигари. Те са били установени в четири незаконно работещи фабрики в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан. Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети тогава, е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1.5 млн. лева.

През август: Разбиха мащабна престъпна група - перачи на пари и контрабандисти на цигари

„От вторник предприехме действия за събиране на доказателства за ръководните нива на организираната престъпна група“, обяви днес зам. главният прокурор. „До този момент към наказателна отговорност са привлечени лица, които работници и шофьори. Това са хора от по-ниските нива в производството на цигари“, коментира Гешев. „От сутринта се провеждат действия по разследване, основно претърсвания и обиски на домашни адреси, офиси и ресторанти“, посочи той и уточни, че обиските продължават, а анализите ще бъдат готови до края на вечерта.
Фокус