/ БТА
През последните години донорските ситуации в България намаляват, въпреки по-малкото откази за даряване на органи, посочи д-р Димитър Илиев, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" в Министерство на здравеопазването.

донорство рози
БТА

Той присъства на засаждане на 11 рози в Розовата градина до НДК, в израз на почит към донорите на органи – колкото са те от началото на годината до 5 октомври.

донорство рози
БТА

При възникналите 11 донорски ситуации за този период са извършени 18 трансплантации на органи – 11 на бъбрек, 5 на черен дроб и 2 на сърце. Всички операции са направени в трансплантационните центрове в София. Чакащите трансплантация български граждани са 901.

донорство рози
БТА

Двете години на COVID-19 доста ни удариха по отношение на дейността в интензивните отделения. Колегите бяха претоварени и преживяха доста сериозен психологически шок, освен това пациентите загиваха. От друга страна съществува една несигурност, особено в провинцията, сред екипите в болниците и може би липсата на опит ги кара да не идентифицират потенциални донори и да не ги кондиционират,  което веднага резонира в другата половина на процеса – именно трансплантологията“, заяви д-р Илиев.

донорство рози
БТА

До края на годината се очаква да бъде разкрит трансплантационен център в болница „Св. Марина“ във Варна, за да не се пътува непременно със самолет, ако донорската ситуация се случи в Източна България.  За целта непрекъснато се изпращат лекари на обучение, каза д-р Илиев. По думите му едно такова вече е приключило в Анкара, предстои обучение в Румъния, а догодина се планира и дългосрочно обучение между три и чест месеца на екипи от трансплантолози и такива, които ще наблюдават пациентите след трансплантация.

донорство рози
БТА

Според д-р Илиев не е вярно, че близките на починали масово отказват да дарят органите им. Под 20 на 100 от тях отказват, а останалите 80 процента са готови да дарят. Често обаче съпътстващи заболявания или инфекции на донора не позволяват органите му да бъдат трансплантирани.

донорство рози
БТА

„Нашето общество още не е узряло да дарява. Българинът обикновено казва, че не му е дошло до главата и не е негов проблем. Като общество трябва да се научим как можем да спасяваме другите, защото, най-големият подарък, който може да бъде направен, е да дариш живот, смята обаче Наталия Маева, заместник-председател на Националната пациентска организация и председател на секция Редки болести и трансплантации, белодробно трансплантирана през 2016 г. в Австрия.

Маева е на мнение, че за да се случва донорството и трансплантациите в България, са нужни три основни стълба: политическа воля, финансиране и законодателни промени. 
БТА