/ Община Асеновград
32 бебета са родени за 7 години в Асеновград, в резултат на процедурите за асистирана репродукция, финансирани от общината
Община Асеновград, в партньорство с фондация „Искам бебе”, ще бъде част от националната акция за повишаване информираността за донорство на генетичен материал и репродуктивното здраве. За целта ще бъде организирана информационна кампания, в която асеновградчани ще имат възможността да се запознаят с методите и да си отговорят на множество въпроси.

Малката Снежана е първото бебе на Асеновград за новото десетилетие

Домакин на събитието ще бъде градската библиотека „Паисий Хилендарски” в Асеновград, а датата на провеждане е 25.04.20 г. Специални гости ще бъдат лекари-специалисти, които провеждат консултации с двойки с репродуктивни проблеми. Медиците ще могат да насочат желаещите по стъпките как да станат донори на генетичен материал.

На 38 места в страната се продават живи елхички, с които (СНИМКИ)

Пловдивският координатор на фондация "Искам бебе" Емилия Христозова също е преминала през продецудрата. Тя разказа, че донори на генетичен материал могат да станат както жени, така и мъже. Интервенцията е напълно безопасна за пациентите и почти безболезнена, увери Христозова. Цялата процедура при жените трае около  месец, провежда се стимулация на яйчниците, като идеята е в резултат да бъдат извлечени няколко узрели яйцеклетки.

Седем двойки ще получат по 5000 лв. от кампанията "Посади надежда"

„Чрез донорството всяка жена, която е станала майка, има възможност да дари част от себе си на други, които искат да бъдат родители”, каза Емилия Христозова. Тя уточни, че една жена може да стане донор до 3 пъти, в зависимост от състоянието ѝ. Изискването е донорката да бъде на възраст до 34 г. и да е раждала поне веднъж.

Откриха първия по рода си кабинет за репродуктивни проблеми у нас (ВИДЕО)


Преди да се предприемат каквито и да е действия, на пациентите се извършва пакет от изследвания. Донорството е напълно безплатно за включилите се. Мъжете също могат да даряват еякулат – от 8 до 10 пъти.

Каузата „За повече деца в България“, подкрепена от хасковския областен управител, събра 7743 лв.

През 2019 г. в Асеновград са били разгледани и одобрени общо 16 заявления за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция. Списъкът с одобрените двойки, както и размерът на определената сума се гласуват от Общинския съвет в града. Помощта, отпусната на всеки от кандидатите, е в размер на 2 000 лева, а за миналата година са отпуснати общо 32 000 лева.

800 живи елхички от ЮЗДП за благотворителната кампания на МЗХГ

От приемане на Правилника за финансово подпомагане, засягащ двойките с репродуктивни проблеми в община Асеновград през септември 2012 г. до края на декември 2019 г. са одобрени за финансиране общо 69 семейства. Отпуснатите финансови средства за тези години са 231 500 лева. До момента в резултат на процедурите в Асеновградско са родени 32 бебета, а през тази година се очаква на бял свят да се появят още 4. Успеваемостта на общинската програма за асистирана репродукция е 52%.

Община Асеновград