/ БГНЕС
Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев е подал оставка по здравословни причини, съобщиха за Дарик от институцията. Самият Плочев обаче отрече тази информация и уточни, че е в болничен.

Зам.-шеф на НС за казуса „Камен Плочев“: Трябва да изясним фактите

Той съобщи, че е уведомил надзорния съвет на касата за болничния си, и допълни, че по закон, ако надзорът прецени, може да го освободи.

Скандалите в здравеопазването пратиха проф. Плочев в болница

Проф. Камен Плочев бе настанен във Военномедицинската академия в края на февруари след влошаване на неговото здраве. Дни по-рано управителят съобщи публично, че върху него е оказван натиск да се оттегли от поста си.
 
Над 270 млн. лева дължи родната НЗОК на чужди здравни каси

Това се случи на фона на обвиненията към него след като той оповести, че 133 млн. лева са просрочените дългове към чужди фондове. Зам. здравният министър Жени Начева му опонира с цифрата 7,6 млн. лв. Назначена бе незабавна проверка на здравната каса, която потвърди твърденията на проф. Плочев.
 
Проф. Плочев не се чувства виновен за скандала с министъра   

На базата на тях той поиска актуализация на бюджета на здравната каса, заради което здравният министър Кирил Ананиев пък поиска оставката му.