/ БГНЕС, архив
Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев заяви, че не е искал актуализация на бюджета, а да се обсъди възможността за решаване на проблема с дефицита в Здравната каса.
 
400 млн. лева не достигат на Здравната каса

"Не искам актуализация на бюджета, а да се обсъди възможността за актуализация, имаме нужда от 207 млн. лева. Поставих въпроса към парламента, защото мислех, че те са ми началници. Искам да се обсъди възможността или чрез бюджета, или чрез други механизми да започнем да изплащаме парите към чуждите каси, защото се притеснявам, че ще започнат да връщат масово българи, които се на лечение в чужбина", заяви пред БНТ проф. Плочев.
 
Мистериозно писмо скара Кирил Ананиев и Камен Плочев

Той уточни, че не се чувства виновен. "Не мисля, че съм направил нещо лошо. Човек си подава оставката, ако не си е свършил работата или върши нещо, което не му е работа, аз не мисля, че не съм направил нито едното, нито другото", каза управителят на Здравната каса.

Той обясни, че е объркан относно това кой му е началник и не е знаел, че с писмото си е задействал процедура по актуализация на бюджета.
 
Здравният министър иска оставката на шефа на НЗОК

"Считал съм, че съм прав и съм искал да направя нещо полезно, нещо, с което да помогна и в никакъв случай не съм искал да навредя. Изумен съм от това, че не знам кой ми е началника, не разбирам защо министърът (бел.ред. Кирил Ананиев) ми иска оставката. Не съм знаел, че правя нарушение при изпращане на писмото до парламента. Аз не съм и предполагал, че ще стартирам процедура по промяна на бюджета, а си мислех, че ще седнем да обсъдим как може да поправим този дефицит, който всяка година расте", обясни професорът.