Заради събитията в Украйна не се състоя срещата Първанов-Юшченко в Бърно
Заради събитията в Украйна не се състоя срещата Първанов-Юшченко в Бърно / снимки: Людмил Кържилов

Украинският президент Виктор Юшченко не пристигна в Бърно за 14-тата среща на върха на държавните ръководители на държавите от Централна и Източна Европа, заради усложнената вътрешнополитическа обстановка в страната. Така пропадна предвидената среща между българския президент Георги Първанов и украинския му колега. Вероятно задълбочаващата се криза в Украйна ще бъде тема на двустранните разговори между президентите, участващи във форума.

Централна Европа – настоящи проблеми и бъдещи предизвикателства” бе темата на първата работна сесия на срещата. Чешкият президент Вацлав Клаус откри срещата, като заяви, че страната му категорично подкрепя европейската перспектива на Западните Балкани.

Веднага след изказванията на президента домакин Вацлав Клаус и на министър-председателя на Чехия Мирек Тополанек слово произнесе президентът Георги Първанов.

В началото на своето изказване той подчерта символизма на това, че срещата е

Заради събитията в Украйна не се състоя срещата Първанов-Юшченко в Бърно
netinfo
в Бърно – място, тясно свързано с делото на Кирил и Методий. И президентът Първанов се обяви за ясната европейска перспектива за страните от Западните Балкани, като подчерта, че това е път за вътрешното укрепване на Европейския съюз. Българският държавен глава защити в своето изказване бъдещето на ядрената енергетика, като посочи, че това е и един от пътищата за опазването на околната среда. Президентът Първанов говори и за необходимостта от изграждането на обща европейска и регионална енергийна сигурност.

Съдбата на петте български медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, бе част от темата на разговор между президента Първанов и чешкия му колега Клаус. Българският държавен глава е благодарил на Клаус за твърдата чешка подкрепа за освобождаването на нашите сънароднички.

Темата „Либия” се очаква да бъде основна и в разговора на президента Първанов с италианския му колега Джорджо Наполитано.

Първият ден от срещата на върха на страните от Централна и Източна Европа ще завърши с официална вечеря в замъка „Шпилбрег”.