Националната контролна комисия на “Движение Да, България” наложи наказание “предупреждение за изключване” на Мустафа Емин заради случилото се в   УМБАЛСМ “Пирогов” в края на август.

Решението е взето от членовете на комисията след обстойно и задълбочено проучване на фактите около събитията в “Пирогов”, изследване на докладите на медицинските лица, преглеждане на видеозаписите от болницата и изслушване на Мустафа Емин, който е предоставил обстойни обяснения за действията си във вечерта на 28 август.

Министър Тагарев прие оставката на Мустафа Емин

При разглеждането на случая комисията е установила, че има нарушение, произтичащо от неоправданото споменаване от страна на Мустафа Емин за съществуването на лични връзки с други институции с цел подобряване на процесите в “Пирогов” към медицински лица, които нямат отношение на контрол и управление на тези процеси. Това противоречи на Устава на “Движение Да България”, където пише, че сред основните цели на партията е „укрепване на независимостта и професионализма на институциите, с цел установяване на законност и правила, вместо политически произвол“.

От партията посочват, че последващото поведение на Мустафа Емин е показало липса на осъзнаване на укоримостта на позоваването на лични връзки и на отрицателните последици от това не само за него лично, но и за организациите, които представлява и с които е свързан. Неговият фокус остава върху твърденията в публичното пространство, че е изискал неговото дете да бъде прието с приоритет (факт, който не се потвърждава категорично от събраните доказателства), а не върху позоваването на лични връзки. Комисията е намерила това за утежняващо отговорността обстоятелство.


Обясненията на лекарите и медицинските сестри от „Пирогов“ за случая с Мустафа Емин

Членовете на Националната контролна комисия на “Движение Да, България” са гласували единодушно, че:

 - направените от Мустафа Емин пред служители на болницата референции към връзките му с изпълнителната власт представляват нарушение на заложената в Устава цел на партия “Да, България” за институционално укрепване вместо политически произвол;

 - поведението на Мустафа Емин в болницата и приносът му към поддържане на случката във фокуса на общественото внимание са допринесли за уронване на престижа на организацията в съчетание с огромното медийно внимание и разразилите се спорове в социалните мрежи, почиващи на частична информация или предположения.