/ БГНЕС
Силните пориви на вятъра в почти цялата страна доведоха до обръщане на три тира, нанесоха щети на покриви и навеси, имаше много сигнали за паднали дървета и клони. В столицата леки наранявания заради вятъра получиха две жени. Хиляди клиенти на ЧЕЗ в Северозападна България останаха без електрозахранване. Най-усложнена през целия ден беше ситуацията в областите София и Враца. Десетки снимки и видеа публикуваха потребителите на Facebook за паднали светофарни уредби, пътни знаци, клони затиснати автомобили, откъснати ламарини от сгради и др.
 

Парче от изолация на блок падна върху главата на жена

Около 9500 абонати на територията на Западна България са без ток заради бурния вятър. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на ЧЕЗ. Вследствие на силния вятър към 19:30 ч. в София-град абонатите без захранване са 180, в област Враца - 1000, в област Перник - 400, в София-област - 7000, в област Плевен - 1000 клиента. От електроразпределителното дружество увериха, че аварийните екипи на ЧЕЗ работят усилено за своевременно отстраняване на авариите.

На територията на област Враца са постъпили над 40 сигнала. Заради усложнената ситуация Кризисният щаб за защита на населението при бедствия и аварии в града проведе заседание. По информация на щаба на територията на Община Враца е преминал вятър с пулсации от 115.2 км. в час.

Вследствие на ураганния вятър в районна на Е-79, преди влизане във Враца, посока Монтана, се преобърнаха два товарни автомобила, а друг, в посока София върху мантинелата.

На ул. „Поп Сава Катрафилов“ в града дърво падна върху движещ се лек автомобил.

В града са съборени два билборда, счупените са витрините на десетки търговски обекти, както и на залата на Драматично-кукления театър. Силният вятър е откъснал и част от покрива на сградата на бившето кино в града. Две лица са с леки наранявания, вследствие на паднали предмети и са обслужени в Центъра за спешна медицинска помощ.

Във Враца ще бъде сформирана комисия, която ще извърши оглед на щетите от силния вятър и ще направи оценка на нанесените поражения.

паднало дърво
БГНЕС

Голяма топола с разклонена корона падна върху главен път Е-79 край Благоевград, няма пострадали. Сигналът за инцидента е подаден към 11:40 ч. на изхода на Благоевград в посока Дупница преди разклона за с. Рилци.

Дървото е изкоренено от ската от поривистия вятър, падайки, се подпира върху клоните над трите ленти за движение - аварийната, активната и изпреварващата. Поради това, че дървото остава на около 2 м над пътното платно няма пострадали автомобили.

Преминаващи подават сигнал до РС ПБЗН, които изпращат екип, който отстранява клоните над двете активни ленти, дървото изцяло е нарязано от Пътноподдържащата фирма "Водно строителство".

паднало дърво
БГНЕС

В резултат на силния вятър дърво се е разцепило на две и част от него е паднала върху сенника на заведение в центъра на Пазарджик. Екипи на пожарната и Общината разчистват клоните и режат стъблото. Полиция е отцепила района, който е в част от градинката срещу сградата на Община Пазарджик. Нанесени са материални щети - счупен е сенникът на заведението, клони са паднали върху столове и маси под него. Няма пострадали граждани.

паднало дърво София
nova.bg


В столицата са постъпили над 50 сигнала, повечето от тях за паднали клони и дървета.

Дърво се прекърши в основата и падна върху няколко коли. Инцидентът стана на улица "Бунтовник" в квартал "Лозенец", посочва NOVA.

Вследствие на бурния вятър на ул. „Пиротска“ падна метална обшивка на покрив. При инцидента няма пострадали хора.

Имаше сигнали за разпилени кофи за смет.

покрив Пиротска
БГНЕС

Поне за още седмица: Зимата пак се отлага

Най-силен днес е бил вятърът във Враца – 32 м/сек., следван от н. Емине с 26 м/сек., София – 22 м/сек., Монтана и Кърджали – 20 м/сек., Русе – 18 м/сек. и Ловеч и Велико Търново – 17 м/сек., посочва „Фокус“.

Тази нощ вятърът ще започне да се ориентира от северозапад и ще отслабне, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
БГНЕС