Ще има ли държавна лаборатория на границата
Кой ще изпълнява фитосанитарния контрол на „Капитан Андреево” и ще бъде ли върната частната лаборатория „Евролаб”. Спорът отново се появи, след като в сряда Христо Даскалов беше отстранен като директор на БАБХ, а поста пое Христо Вълчанов.

Служебното правителство го обвини в няколко неща.

Даскалов е кандидат депутат и трябва да бъде в неплатен отпуск до обявяването на финалните резултати. По думите на зам.земеделския министър Крум Неделков, Даскалов се връща на работа ден по-рано и споделя с колеги както за неговата позиция, така и за тази на други кандидат-депутати и техните резултати от изборите на 2 октомври. След завръщането си Даскалов уволнява няколко служители на Агенцията по храните и назначава на тяхно място други, казват от земеделското министерство. 

Смениха шефа на БАБХ

„На 2 август, когато започна служебното правителство, се запознах с вътрешния министър Иван Демерджиев и с премиера Гълъб Донев. Разговаряхме дали ще остана директор на агенцията. Разговорът беше за „Капитан Андреево”. Те изразиха тяхната воля всичко започнато да продължи. Това беше условието да остана и да продължа тази длъжност. На 30 август, когато бяха обявени листите, трябваше да изляза в отпуск, което направих. Същият ден в кабинета ми дойде зам.министърът Крум Неделков. Предните дни бях поставил пред министъра въпроса, че искам да оставя Оля Караджова за мой заместник. Но Неделков ми каза, че по-висша воля е наредила, че трябва да е задължително Христо Вълчанов”, разказа пред NOVA Христо Даскалов.

„За този 1 месец това, което е направил в Агенцията, е точно обратното на това, което трябваше да се случи. Той е човекът, който започна процедурата за отдаване отново за 10-годишен срок на контрола на границата на тази фирма „Евролаб ”, заяви Даскалов.

„Нищо не беше направено от това, което говорихме. Не се работеше за новата лаборатория на граничния пункт”, каза Даскалов.

Попитан, коя е тази по-висша воля, поискала Вълчанов да поеме БАБХ, Даскалов каза: „Разбирате кой стои над министъра. Предполагам г-н министър-председателят”.

Даскалов отрече да има уволнения в БАБХ по време на отпуската му.

Проф. Христо Даскалов с първи коментар след уволнението си от БАБХ

„Отпуската ми беше до 3 октомври, на 4 бях на работното си място. Има само двама човека, които са вътрешно разместени. Няма никакви назначени външни лица, нито пък някакви уволнения”, каза Даскалов.

Христо Вълчанов заяви, че „Евролаб” категорично няма да се върне на територията на „Капитан Андреево”.

„Това е решено на най-високо ниво. Полагаме всички усилия, за да заработи държавна лаборатория. Но трябва време. И аз искам от днес за утре да я направя. Със заповед на министър е създадена работна група, която работи да се обяви „Капитан Андреево” като обект от националната сигурност. Създадена е група, с моя заповед, която работи да се обяви като критична инфраструктура. Група юристи работи върху казуса да направим поръчка по спешност за лабораторно оборудване”, обясни Вълчанов.

Успокои обаче, че тезата, че много отровни продукти са изядени е хиперболизирана.

„Над 90% от миналите през „Капитан Андреево” стоки и продукти за консумация отиват в Европа – Германия, Франция, Италия. Получаваме дерогация, когато има проблем. Това са 10 години, да не злоупотребяваме със страховете на хората”, призова Вълчанов.
NOVA