От днес Христо Даскалов е освободен от длъжността “Изпълнителен директор на БАБХ”. 

"В абсолютно нарушение на изборното законодателство Христо Даскалов (изпълнителният директор на БАБХ - бел. ред.) се завръща на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати. В същия ден в завръщането си на работа, той предприема разпоредителни действия с уволнения и назначения в хранителната агенция. Освен това сключва неправомерно анекс към договор с изтекъл срок на действия". Това съобщи на извънреден брифинг заместник-министърът на земеделието Крум Неделков.

След това заминава на служебна командировка в Италия на разноски по проект на структура към БАБХ. За всички действия не е уведомен министъра на земеделието (Явор Гечев - бел. ред.), обясниха от министерството.

Министър Демерджиев се похвали: „Капитан Андреево“ вече работи нормално

"Правим това изявление, че Министерството на земеделието не толерира подобен ред действия", заявиха от ресорното ведомство.

На поста отново се връща Христо Вълчанов. Това става със заповед на служебния министър-председател Гълъб Донев.

Проф. Христо Даскалов се включи в кандидатира за изборите на 2 октомври като депутат като част от листите на "Продължаваме промяната". През август той се оттегли временно от управлението на агенцията, за да се фокусира върху предизборната кампания.

Преди няколко месеца проф. Даскалов обвини бившият директор на БАБХ Пламен Моллов в опит за подкуп относно фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево". По думите му е имало натиск и заплахи срещу инспектори от БАБХ в битката на кабинета срещу частната лаборатория, която извършваше този контрол и беше обвинена в частен монопол, както и че влизат тонове плодове и зеленчуци с пестициди.