Това е най-големият случай от този тип лекарства, разкрит на пункта
41 049 лекарствени таблетки, съдържащи вещества от Списък III на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата, като наркотични, откриха митническите служители на "Капитан Андреево", съобщиха от Агенция "Митници".

Агенция „Митници“

На 24 септември на пункта пристига автомобил с българска регистрация, влизащ в страната от Турция. В колата пътували шофьор и двамата му спътници - всички български граждани.

Иззеха валута за над 1 313 000 лв. на „Капитан Андреево“ (СНИМКИ)

Пътниците декларирали, че пренасят кашони с бобини с прежда. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която се установява, че кашоните са пълни с 72 макари - бобини с прежда/конци, навити на пласмасови шпули.

Агенция „Митници“

Декларирана стока е пролъчена с рентген. При последвалия физически контрол се установява, че в 48 бобини с прежда от общо 72-те са укрити блистери на 6 вида лекарства, съдържащи упойващи и психотропни вещества. 

Агенция „Митници“

Блистерите били увити върху шпулите под конците и единственият начин да се достигне до тях бил чрез разрязване на влакната. По случая се води разследване под надзора на 
прокуратурата.

Агенция „Митници“

На единия от пътниците е повдигнато обвинение. Медикаменти като задържаните се предлагат и легално, но са под специален контрол. Правят се опити да се трафикират с цел да бъдат реализирани на черния пазар в ЕС.

Това е най-големият случай от този тип лекарства, разкрит от митническите служители на пункта през 2022 г.