/ Агенция "Митници", архив
Близо 65 000 контрабандни парфюма в три микробуса с турска регистрация са открити при съвместни действия на митнически инспектори от "Капитан Андреево" и полицейски служители от Хасково, съобщиха от Агенция "Митници".

Агенция "Митници"

По сигнал на 10 септември в района на Хасково униформените засичат движението на трите превозни средства и ги насочват за проверка на пункта. Пред митническите служители водачите - турски граждани, са представили документи за превозваната стока - рафтове за магазини от Турция за Германия.

Агенция "Митници"

При извършения физически контрол митническите инспектори установяват, че вместо обявената стока в товарните помещения има кашони с 64 950 парфюма с лога на известни търговски марки. Контрабандната стока е задържана.

На водачите са съставени актове по Закона за митниците. Акцията е проведена след като група от четири микробуса, влизащи от Турция с една и съща обявена стока – рафтове за магазини, е селектирана на база „анализ на риска“.

Иззеха недекларирана валута за над 840 000 лв. на „Капитан Андреево“

Движението на превозните средства е проследено и първият явил се на изход от страната микробус е спрян за планирана щателна митническа проверка в района на ГКПП "Видин-Калафат".

В товарния му отсек митническите служители откриват 21 690 контрабандни парфюма от различни търговски марки. Останалите три микробуса правят опит да избегнат контрола и не се явяват на изходната точка, поради което се пристъпва към издирването им със съдействието на МВР.

Агенция "Митници"

За първите десет дни на месец септември митническите служители на "Капитан Андреево" са задържали над 150 000 текстилни изделия, парфюми, обувки и аксесоари със съмнения, че са с нарушени права върху интелектуалната собственост.

Агенция "Митници"

Най-голямото количество - 70 640 „маркови“ стоки, е установено на 9 септември в товарен автомобил с турска регистрация, превозващ стока от Турция за Полша. При извършената митническа проверка  се установява, че стоките отговарят на декларираното количество, но голяма част от тях  носят лого на защитени марки.

Открити са 68 653 текстилни изделия, 412 чифта спортни обувки и 1575 чанти с обозначения на световноизвестни марки. Стоките са задържани в изпълнение на Европейския Регламент 608/2013 за защита на правата върху интелектуалната собственост и за случаите ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.