/ iStock/Getty Images
Заради покачване на заболеваемостта от COVID-19 и увеличаване на броя заразени се въвеждат временни противоепидемични мерки в София. Спират плановия прием и плановите операции в столицата, съобщиха от Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ).

Мярката влиза в сила в полунощ на 12 януари. 

Омикрон в България: Установиха нови 52 случая


Изключение ще се прави за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Забраняват се и посещенията на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ на територията София-град, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадии.

Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

Временните противоепидемични мерки, определени с настоящата заповед, ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на София-град. 

Кантарджиев: Тази седмица може да достигнем рекорди на дневна заболеваемост

Междувременно стана ясно, че по инициатива на директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев утре, 11 януари, от 10:00 ч., във ВМА ще се проведе работна среща с директорите на столичните болници, директора на Центъра за спешна медицинска помощ - София, доц. Ангел Кунчев - Главен държавен здравен инспектор, и Иванка Динева - управител на Столичната здравноосигурителна каса, съобщиха още от пресцентъра на СРЗИ.

Ще се обсъжда организацията на работата във връзка с покачващата се заболеваемост от COVID-19 на територията на София.