Започва ваксинацията срещу COVID-19 на учителите в Хасковско, съобщиха от Областна администрация.

Стартира имунизацията на педагогически и непедагогически персонал от учебните заведения в областта - това докладва директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова пред областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова.

Ваксинирането започва от Хасково и в първия ден ще бъдат имунизирани 30 души - 19 от ЕГ "Проф. д-р Асен Златаров"-Хасково и 11 от ОУ „Любен Каравелов“-Хасково.

37 нови случая на коронавирус в Хасковско и две жертви

То се проведе в МБАЛ „Хигия“, като първи, в 08:45 часа, СЕ ваксинира директорът на ЕГ "Проф. д-р Асен Златаров"-Хасково Деян Янев.

На 10 февруари започва и имунизацията на учителите в имунизационните кабинети в Харманли, Димитровград, Любимец и Свиленград и продължава в Хасково, като е предвидено да приключи до 12 февруари.

"По предварителни списъци за ваксинация са се записали 720 души от училищния персонал, като тази бройка не е окончателна", уточни директорът на РЗИ.

Имунизацията на персонал и потребители от социалните центрове в областта е предвидена за следващата седмица. Към този момент желание за имунизация са заявили 212 души.

Към 8 февруари, по справка на Единния информационен портал, в областта са поставени общо 1059 ваксини, като в това число, е втората доза поставена на 398 души.

„Много съм радостен, че ваксинацията на училите започв
а. Това е началото на справянето с проблема, който оказва голямо влияние върху образованието и целия ни живот. От 62 души в нашето училище 27 души ще се ваксинират днес и утре.

Решението да се ваксинирам взех изключително лесно, защото съм убеден, че това е единственият начин на човечеството да се справи със съществуващия проблем“, каза директорът на Езиковата гимназия в града Деян Янев, предава NOVA.

Той добавя, че много от учителите са радостни от факта, че ще имат възможност да бъдат от първите, които ще се ваксинират.