Късо съединение от зарядно е вероятната причина за пожара
Пожар избухна вчера в изолирания, заради COVID-19 Дом за стари хора в Благоевград. Последва спешна евакуация на всичките 79 обитатели на социалното заведение.

Поставят под карантина пожарникарите, участвали в гасенето на пожара в Дома за стари хора в Благоевград

Благодарение на бързата намеса на пожарникари и доброволци само един човек беше леко обгазен,
предава NOVA. Самите огнеборци обаче са поставени под карантина заради опасността да са се заразили с коронавирус.

БГНЕС

„Пожарът е тръгнал след късо съединение, което се е случило след като един от настанените е включил зарядно за мобилен телефон в контакт. Устройството е било поставено на леглото и пожарът се е възпламенил оттам“, заяви директорът на Дома Таня Иванова.

„Противопожарната система се е включила. Веднага подадохме сигнал за пожара на 112. Изведохме веднага хората навън. Имаше много доброволци, които помагаха“, каза още тя.

Пожар в Старческия дом в Благоевград, където има заразен с COVID-19 (СНИМКИ/ВИДЕО)

Един от доброволците е Христо Михалков, който е главен експерт „Социална политика“. „Дойдох в разгара на пожара. Повечето хора вече бяха изведени. Всички са добре, хората са спокойни. Надяваме се поетапно да се върнем към нормалния начин на живот“, каза той.

БГНЕС

„Благодаря на екипа на пожарната, който реагира изключително бързо и адекватно, както и на всички, които помогнаха. От днес започваме да почистваме помещенията. След това предстои ремонт на стаите“, каза кметът на Благоевград Румен Томов.

„Проблемът е от зарядното устройство на телефона, не е от електрическата инсталация. Това е засега вероятната причина. Предстои разследване“, категоричен бе той.
nova.bg