/ iStock/Getty Images
Започва пета фаза на ваксиниране в България. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг след заседанието на Националния ваксинационен щаб. Тя включва хората, лишени от свобода в затворите, хората, които пребивават в бежански центрове, ще се ваксинират чрез подвижни кабинети и хората, които са по-трудно достъпни.

Ваксината на Pfizer/BioNTech, а по-късно и на Moderna вероятно ще започнат да се прилагат на деца над 12 години, а в момента текат клинични изпитания и за деца над 6 години. Това обяви още Кунчев. Според него, през следващите два или три месеца това ще стане факт.

Ваксинацията ще се провежда по три начина: При общопрактикуващите лекари, чрез онлайн платформата за записване и в "зелените коридори" за имунизиране.  

Зелените коридори за ваксинация вероятно ще продължат да работят (ВИДЕО)

"Ваксините ще бъдат повече от желаещите в цяла Европа. Засега тенденцията у нас е все още към спад. Надявам се летният сезон да е един по-светъл период. Възникването на нови щамове и варианти не може да бъде предвидено, както и каква ще бъде ситуацията наесен. Държавите трябва да имат готовност. ЕК отсега договаря огромни количества дози от ваксините за 2022 и 2023 г.", допълни Кунчев

Относно ваксинираните с първа доза AstraZeneca, главният държавен здравен инспектор уточни, че почти 95% от хората избират същата ваксина за втората доза. По думите му това препоръчват и от щаба. Ако има желаещи обаче втората доза да бъде с друга ваксина, ще им бъде предоставена и такава възможност.