/ iStock/Getty Images
Втора турска ваксина е била включена в списък на Световната здравна организация на ваксините в процес на разработване, съобщава "Дейли сабах".

Новият препарат, разработван от турските учени, представлява инактивна ваксина срещу COVID-19. Преди това в списъка на СЗО бе включена друга ваксина на базата на вирусоподобна частица.

"Има много проекти за разработване на ваксини по света, но само някои успяват да влязат в списъка заради липса на прозрачност в процеса на разработката им. Включването в този списък показва, че нашите ваксини са иновативни и искаме да ги представим и на международната общност", каза пред Анадолската агенция проф. Хасан Мандал, директор на Турския съвет за научни и технически изследвания (ТЮБИТАК).

Турция е готова да сподели с всички турската ваксина, когато тя е готова

ТЮБИТАК отговаря за платформата на Турция за COVID-19, инициатива, координираща отделни проекти, насочени към изработването на ваксини и лекарства срещу болестта. Понастоящем той е одобрил седем ваксини, които са в различен етап на разработка.

Инактивна ваксина на университета Ерджийес е приключила дейностите по Фаза 2 от изпитанията си, което е предпоследният етап преди получаването на одобрение и започването на масова употреба. Друг препарат скоро започва тестовете в рамките на Фаза 1, посочва "Дейли сабах".
БТА