/ БТА
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви отново, че когато турската ваксина срещу COVID-19 бъде готова, Турция е готова да я сподели с всички навсякъде по света, където има нужда, съобщиха турските телевизионни канали НТВ и СиЕнЕн-Тюрк.

Ердоган каза това пред репоретери след петъчната молитва по повод на дискусиите по въпроса за патентите на ваксините срещу коронавируса.

Науката е общо достояние на цялото човечество, подчерта Ердоган. Той добави, че разбирането "ние произведохме това, няма да го дадем на никого" е погрешен подход по въпрос, отнасящ се до здравето на човечеството.

Ердоган изтъкна, че в Турция активно се работи за създаване на турска ваксина срещу коронавируса, като се планира работата да приключи до септември, октомври.

Ердоган засегна и въпроса за започналия процес на нормализиране на отношенията с Египет.

Той каза, че Турция полага усилия за възстановяване на историческото единството с египетския народ. Ще продължим и разширим процеса на диалог, посочи турският президент.

Ердоган каза това, след като делегации на Турция и Египет, ръководени от заместник-министрите на външните работи, проведоха на 4 и 5 май в Кайро проучвателни разговори с цел подобряване на отношенията. Това бяха първите разговори на високо ниво от години между двете страни, които имат разногласия по редица въпроси, включително за морските граници и подкрепата им към различни фракции в либийската война.

Ердоган заяви още, че и Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ е на път да приключи подготовката си на проект за нова конститутция. По-рано тази седмица Партията на националистическото действие - съюзник на управляващата партия, съобщи, че е подготвила проект за нова конституция и ще го представи за обсъждане на ПСР.
БТА