Започнаха символичните протести на автобусните превозвачи
Започнаха символичните протести на автобусните превозвачи / снимка: Sofia Photo Agency
750 градски и междуградски автобуси в Пловдив и областта се включиха от тази сутрин в националните, символични протести на превозвачите срещу високите цени на горивата.

Рейсовете на всички шест транспортни фирми от градския транспорт се движат със залепени на страничните стъкла национални флагове и надписи „Протест”. По информация на Дарик трикольорите не са стигнали за всички шофьори, желаещи да участват в протестните действия.

По-късно днес се очаква да бъдат доставени още 750 флага, потвърди управителят на една от най-големите фирми Веселин Дошков. Във вторник в София предстои учредяването на единен браншови съюз на всички превозвачи от страната, който ще води преговорите с правителството и ще защитава интересите на бранша.

„Над 300 са компаниите, които са се записали до момента, очакваме броят им да надхвърли 450, защото нашият бизнес наистина е притиснат до стената”, каза пред Дарик Дошков. Следващия петък превозвачите планират тричасово спиране на автобусите в цялата страна, ако до тогава кабинетът не удовлетвори исканията им за възстановяване на част от акциза под формата на субсидия. Времетраенето на ефективните действия ще се увеличава поетапно с всеки следващ ден.

Общинската фирма "Автобусни превози" Плевен също ще се включи в националния символичен протест на превозвачите, каза за Дарик инж. Иван Стефанов – директор на фирмата. Върху стъклата на автобусите ще бъдат поставени надписи "Стачка", но нито една автобусна линия няма да бъде спряна, допълни още той.

"Автобусни превози" ще се включи в стачката като представител на Националното браншово сдружение "Мизия транс", а не като общинска фирма, подчерта Иван Стефанов. "Ние подкрепяме стачката, но реално няма да участваме в нея и няма да лишим хората от правото им на пътуване.

Фирмата обслужва общински и областни линии, а не линии в национален мащаб, за да повлияе на националната политика", каза директорът на фирмата-превозвач. Все още няма яснота и по въпроса с колко процента ще се увеличи цената на билетите за междуселищния транспорт.

През следващите дни ще продължат и протестите в сектора на товарните превози. Това решиха Регионалните координатори на протеста от 11 града, които се събраха на среща вчера във Велико Търново. Очаква се днес в Министерството на транспорта да бъде внесена нова декларация от представители на транспортните фирми, след като внесената миналата седмица доведе само до някои предложения за частични промени от страна на правителството.

Нито един тежкотоварен камион или автобус не излезе днес на протест в Бургас срещу завишените цени на дизеловото гориво през последните дни. Вчера приключиха тридневните походи по заобиколните пътища на града. Те бяха съставени от микробуси на частни превозвачи и камиони от Сдружението на тежкотоварните превозвачи.

Най-голямата частна автобусна фирма “Минибусекспрес” ще увеличи цените на билетите за междуградски превози с от 15 до 25%, като се „съобразява с населените места и възможностите на хората”. От 1 юни с 10 стотинки ще поскъпне и билета за градския транспорт на общинската фирма “Бургасбус”. Той ще струва 80 стотинки.

Билетът от Варна до София днес е между 29 и 30 лв., съобщиха за Дарик от някои фирми. От морския град до Велико Търново се пътува за 17 и 18 лв.