/ БТА
Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. 

Той е по две основни теми - мигрантският натиск през границата на България с Турция и здравната криза, свързана с пандемията от COVID-19.

Ситуацията в Афганистан с талибаните се очаква да отприщи мощна бежанска вълна към Европа.

Премиерът Янев очаква сериозна мигрантска вълна от Афганистан


Сред участниците в заседанието са служебният премиер Стефан Янев, председателят на парламента Ива Митева, служебните министри на вътрешните работи Бойко Рашков, на външните работи Светлан Стоев, на труда и социалната политика Гълъб Донев, на икономиката Кирил Петков, на финансите Асен Василев, на здравеопазването Стойчо Кацаров, на отбраната Георги Панайотов.
 

БТА


От представителите на парламентарните сили в заседанието участват председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, председателят на ПГ "БСП за България" Корнелия Нинова, председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов, председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

"Тук ще се носи отговорност защо към рисковете на страната като бежанска криза, миграционен натиск, вълна от COVID-19, ще се добави и институционална криза. Това наистина би било безотговорно към българските граждани", посочи Манолова преди започването на заседанието по отношение на реализирането на третия мандат. Според нея, без подкрепата на "Има такъв народ" такъв не би бил възможен.
 

БТА




Здравният министър: Ще затегнем мерките, когато страната ни влезе в оранжевата зона

По темата с пандемията и очакваната четвърта вълна, през последните дни броят на новозаразените с коронавирус се покачва непрекъснато, като вече се говори за влизане в нова вълна от епидемията. В същото време служебният финансов министър Асен Василев на няколко пъти алармира, че в разгара на евентуална нова вълна парите за допълнителни финансови стимули за медиците, ваксини, лекарства и помощ за бизнеса и уязвими социални групи ще свършат. Изходът е актуализация на бюджета, вече предложена от служебния кабинет, която обаче още не е обсъдена от депутатите.

Василев предупреди: Ако няма актуализация, парите, които ги има, няма как да стигнат до хората

Междувременно се забелязва и засилване на мигрантския натиск по границата с Турция.

На заседанието на КСНС вътрешният министър Бойко Рашков се очаква да докладва новостите, свързани с това. Пред медиите той обясни, че групи, основно афганистанци, наближават Турция, като се очаква те да направят опит да влязат и в ЕС.

Рашков: Има завишен миграционен натиск (ВИДЕО)

„Това изисква подготовка, взимане на адекватни мерки. Нямаме основание да се успокояваме, защото обстоятелствата налагат друго“, посочи още Рашков и обясни, че хора от жандармерията вече контролират процесите по границата. Работата на тези служители е да предотвратят незаконно влизане у нас или да заловят проникналите във вътрешността на страната ни.