/ МС
Служебният премиер Стефан Янев смята, че има потенциал ситуацията с повишения мигрантски натиск да стане сериозен.

"Необходимо е следене на обстановката и най-вече какво се случва в Афганистан. Ситуацията там от гледна точка на сигурността се изостря и е с потенциал да предизвика много сериозна миграционна вълна. Не можем да предвидим в каква посока ще бъде, но в един момент тя ще се почувства и на европейските граници”, коментира още той. 

Служебният премиер е на посещение в Банско, където обясни още, че страната се готви да вземе необходимите мерки.

Талибаните забраниха ваксинациите срещу COVID-19

"По-добра охрана на границата и там където се появи натиск да се реагира адекватно и хората да бъдат настанявани или връщани според споразуменията с другите страни", заяви служебният министър-председател.

Стефан Янев коментира като обезпокоителните записите на полицейско насилие по време на протестите миналата година, които бяха показани по-рано в едноименната парламентарна комисия.

"Без да съм видял кадрите разбирам, че става въпрос за полицейско насилие, което не трябва по никакъв начин да се поощрява. Работата на правоохранителните органи е да осигуряват реда, а не да се саморазправят с протестиращи или други хора, които нарушават обществения ред”, каза премиерът.

Комисията за полицейско насилие показа неизлъчвани записи от протестите (ВИДЕО)

Той бе категоричен, че показаните кадри ще бъдат разследвани. "Тези кадри ще бъдат разследвани и нека компетентните органи да разследват и да кажат кой, какво и как е превишил и как са се случили нещата. Да, обезпокоително е”, добави Янев.

Служебният премиер за пореден път призова депутатите да приемат предложената от неговото правителство актуализация на бюджета. И предупреди, че ако това не се случи няма да има пари за здравеопазване и социални плащания.