/ БГНЕС
Спор за данъчната система нажежи страстите в парламента. До напрежението в пленарната зала се стигна по време на дебатите на предложението на левицата за отпадане на плоския данък и въвеждането на прогресивен.

Темата сблъска мненията на червените и на управляващите, но също така и наскоро отцепилите се социалисти от БСП изразиха несъгласието си с предложенията. Това доведе до взаимни обвинения между бившите другари.

С мотив, че депутатите стават свидетели на междупартийни сблъсъци, Светослав Иванов от ГЕРБ предложи да бъдат прекратени дебатите. Това обаче разгневи социалистите, които настояваха, че са били записани за изказвания още техни колеги.

„Слушаме тук кой е независим социалист, кой е зависим социалист, кой е прогресивен...“, възмути се Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти".

Червените пък определиха като запушване на устата на опозицията прекратяването на дебата и обвиниха председателстващия Емил Христов, че се държи нагло.

 Водите уникално. Водите точно по правилник, просто съм възхитен и правилникът ми дава това право да го изразя", защити колегата си Валери Симеонов.

„Не може, само защото на някой му е скучно или му се спи, да прекратява дебатите“, изрази недоволството си соцдепутатът Свиленски.

Колегата му Таско Ерменков пък предупреди, че червените може да блокират трибуната и да не пускат управляващите да се изказват.

„По същество ме заплашихте и не ми размахвайте пръст. Не се плаша от вашия пръст и от вашия юмрук“, отвърна Емил Христов.

В крайна сметка край на сагата сложи Даниела Дариткова, която поиска 10-минутна почивка, за да се тушира напрежението. Тя се съгласи с опозицията, че председателстващият Христов неправилно не е дал думата на вече записаните за изказване.

Така след паузата дебатите по законопроекта продължиха.