/ БГНЕС, архив
Преминаването на фондовете за лечение на деца и на българите зад граница към НЗОК ще повиши нивото на работа, смята министърът
Сливането на Фонда за деца и този за лечение на българите зад граница, ще вдигне нивото на работа на много по-високо равнище. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти. Вчера стана ясно, че двата фонда ще бъдат закрити в сегашния си вид, а функциите им ще бъдат поети от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
 
Как ще работи новата Агенция за медицински надзор?

Министърът информира, че продължава дискусията за това дали да остане Обществен съвет или да има друг орган, който да изпълнява функциите, които в момента се изпълняват от Съвета. "При всички случаи това, което децата ще получават от Фонда, няма да е по-малко. Напротив, ние разчитаме на по-високо качество на извършване на дейността", увери Ананиев.
 
Закриват Фонда за лечение на деца

Той уточни още, че предвиденият ресурс от 14 млн. лв. за комисията за лечение на деца в чужбина ще бъде предоставен като трансфер през бюджета на здравното министерство до НЗОК.

Догодина бюджетът за здраве ще се увеличи с около 490 млн. лева

В отговор на въпрос за разходите на родителите, които придружават децата си по време на лечението им в чужбина, министърът каза, че същото, което те са получавали до момента, ще продължат да го получават и занапред.
БТА