/ БГНЕС
Функцията му ще изземе Националната здравноосигурителна каса
Закриват Фонда за лечение на деца
99362
Закриват Фонда за лечение на деца
  • Закриват Фонда за лечение на деца
Фондът за лечение на деца в чужбина ще се закрие и функцията му ще изземе Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това потвърдиха и от здравното министерство.

Догодина бюджетът за здраве ще се увеличи с около 490 млн. лева

Преди седмица Дарик уведоми, че тази мярка е залегнала като част от реформите, които ще предприеме ресорният министър Кирил Ананиев, заедно с обединяването на Изпълнителната агенция по трансплантация и Изпълнителната агенция "Медицински одит".

Пациентски организации вече коментираха, че „този експеримент с болните деца” не трябва да се прави сега. Според тях касата няма капацитет да обработва заявленията на родителите, които понастоящем постъпват във фонда.

Идея: Функциите на Фонда за лечение на деца да се поемат от НЗОК

Фондът за лечение на деца няма да продължи да съществува в сегашния си вид, потвърдиха здравните власти след заседание на Надзорния съвет на Здравната каса.

Не е ясен обаче отговорът на един от основните въпроси, които пациентите си задават, а именно дали ще се закрие Общественият съвет, който обсъждаше заявленията на родители на болни деца. Според зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева „това не е най-важният въпрос”.
 
Относно другото притеснение - че Здравната каса няма капацитет да извършва функциите на Фонда, Жени Начева, която е сред членовете на Надзорния съвет и един от инициаторите на промените, коментира, че прехвърлянето на Фонда към Касата щяло да увеличи административната тежест и Касата имала компетенции в тази посока.
 
Притискани ли са родители на тежко болни деца да отказват държавна помощ?

Нова комисия, която ще бъде към Министерството на здравеопазването, ще слее функциите на Агенцията по трансплантации и Медицински одит. След заседанието днес не стана ясно дали директорите на тези агенции ще останат на своите постове.  
 
Промените предстои да се обсъждат от Националния съвет за тристранно сътрудничество и Министерския съвет, след което да се гласуват в парламента.