Драгомир Заков
Драгомир Заков / БГНЕС
Визитата на Лойд Остин показва силния ангажимент на САЩ, подчерта военният министър
"Изключително знаково е посещението на министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в България". Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков пред БНР.
По думите му тази визита показва силният ангажимент на САЩ към сигурността в НАТО - като цяло.

"Не защото България е слабото звено в Алианса, точно обратното - България се стреми да допринесе с каквото може и това се оценява от нашите съюзници", заяви министър Заков.
той съобщи, че изграждането на Бойна група е на доста напреднал етап: "В момента се очакват офертите на съюзниците за попълване на този недостиг, който има в състава ѝ като способности. В близките дни ще уведомим публично".

Министърът на отбраната на САЩ ще посети България

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин прибави посещение в България към обиколката си до Европа тази седмица. Визитата ще бъде фокусирана върху укрепването на съюзниците от НАТО на фона на военните действия по източните й граници в Украйна, съобщи Пентагонът.

Днес Остин заминава за Брюксел, където ще присъства на среща на НАТО. След това министърът ще посети Словакия. В България Остин ще се срещне с военни и цивилни ръководители, съобщава Пентагонът, но не дава повече никакви подробности.

Пентагонът обсъди укрепването на НАТО с България и Румъния

България, най-близкият съюзник на Москва по време на Студената война и сега страна-членка на Европейския съюз и НАТО, осъди инвазията на Русия в Украйна.
 
БНР