Драгомир Заков
Драгомир Заков / БТА
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обсъди по телефона с българския и румънския си колеги ситуацията в Украйна и въпроси, свързани с укрепването на НАТО. Това се казва в изявление, разпространено от говорителя на Пентагона Джон Кърби.

Той уточни, че началникът на Пентагона и българският министър на отбраната Драгомир Заков са "потвърдили укрепването на двустранното стратегическо сътрудничество". Те „са обменили мнения относно руската операция в Украйна и са разгледали международните усилия за подпомагане на украинците". Остин и Заков "обсъдиха плановете на България да сформира на своя територия многонационална бойна група под ръководството на НАТО". Двамата са разговаряли и за "усилията за модернизиране на отбраната на България, включително доставките на самолети F-16 и подкрепата за трансформацията на сухопътните сили на страната".

Сенатори републиканци настояват Байдън да изпрати полски самолети на Украйна

В разговор с румънския министър на националната отбрана Василе Динку Остин отбеляза необходимостта от "постоянна координация между съюзниците от НАТО" във връзка със събитията в Украйна. Ръководителят на Пентагона "приветства намеренията на Румъния да приеме логистичен център за хуманитарна помощ и обсъди плановете за разполагане на многонационална бойна група, ръководена от Франция в Румъния".
БГНЕС