Заимов: Да се отзоват общинските съветници - бивши агенти на ДС
Заимов: Да се отзоват общинските съветници - бивши агенти на ДС / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Посочените от Комисията по досиетата като сътрудници на бившата Държавна сигурност общински съветници в столицата да бъдат отзовани от партиите си. За това призова чрез специална декларация Мартин Заимов от групата „Алианс за София" в градския парламент, в която влизат съветниците от СДС и ДСБ. Кметът на столицата и неформален лидер на ГЕРБ каза, че ще се разделя само с хора, които са скрили от него какво са работили и припомни, че го е правил вече около евроизборите.

Декларацията-призив Заимов прочете в началото на заседанието на Столичния общински съвет. „Не сме съгласни местната власт и интересите на софиянци да зависят от бившия комунистически репресивен апарат", прочете той.

Като сътрудници на бившата държавна сигурност сред действащите общински съветници от Комисията по досиетата бяха посочени Владимир Каролев и Кирил Арсов он НДСВ, Христофор Христов и Росен Малинов от БСП и Константин Тилев от ГЕРБ. Кметът на София и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че знае за Тилев и по принцип се разделя с тези, които са скрили информация от него какво са работили, като припомни, че вече го е правил преди евроизборите и ще продължи по същия начин. Но подчерта, че ще остави хора, които са му признали миналото си, какво са работили и той е проверил дали е така. „За един Божидар Димитров знам какво е работил и това не променя мнението ми за него. За Тилев също", каза Бойко Борисов. Консантин Тилев коментира, че е добър човек и върши добри неща. „Когато хората са под оценка трябва да се гледа какво правят и какво струват", коментира той.

Росен Малинов и Кирил Арсов изразиха изненада, че фигурират в списъците на Комисията по досиетата. „Няма за какво да се срамувам по една проста причина – никога по никакъв повод нито съм бил агент, нито съм подписвал. Нека някой ми обясни какво означава картонче образец и никакви други данни. Това може да е картонче от кръвната ми проба примерно", каза Малинов. Колегата му Арсов каза, че обмисля възможността да си потърси правата срещу изнасянето на името му от комисията, а за декларацията на десните в общинския съвет подчерта „Това е един фарс. Декларацията беше прочетена от внука на ген. Заимов, героя на Съветския съюз, който е работил срещу България за съветските интереси. Ако съм можел съм щял да работя срещу него. Аз се гордея, че съм български офицер, че съм работил за България и ще работя за България", беше категоричен той.