Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева / БГНЕС, архив
Захариева: България ще бъде причина ЕС да не може да прилага Истанбулската конвенция
99616
Захариева: България ще бъде причина ЕС да не може да прилага Истанбулската конвенция
  • Захариева: България ще бъде причина ЕС да не може да прилага Истанбулската конвенция
България ще бъде причина целият Европейски съюз да не може да прилага Конвенцията за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на въпрос на Иво Христов от левицата относно позицията на българската държава при обсъждането на предложението за ратификация на конвенцията от ЕС.
 
ЕК през юни: Истанбулската конвенция цели защитата на жените – нищо друго

Захариева обясни, че Съветът по европейски въпроси към Министерския съвет е приел позиция, че поради решението на Конституционния съд, България няма как да подкрепи решението относно сключването от името на ЕС на Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие.

КС през юли: Истанбулската конвенция противоречи на Българската конституция

По думите й с тази позиция на България ще се спре присъединяването на целия ЕС към конвенцията. "Съветът по европейски въпроси в рамките на рамковата позиция по темата - между другото Министерството на правосъдието е водещо, но предполагам, че ми задавате въпроса като вицепремиер - е одобрил следвана позиция: няма как да подкрепим решение на Съвета относно сключване от името на ЕС на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие" точно поради решението на КС ", каза Захариева. Това ще бъде позицията, която България ще изрази на Съвета и по процедура това означава, че ще се спре присъединяването на целия ЕС към конвенцията.
 
ГЕРБ: Длъжни сме да се съобразим с решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция

"Можете да се гордеете с това: България ще бъде причина целият ЕС да не може да прилага тази конвенция, имате повод за гордост така да се каже", каза Захариева при отговора си на въпроса на опозиционния депутат.
 
Тя подчерта, че това не означава, че различни държави, които вече са ратифицирали документа, няма да го прилагат.  
 
Захариева подчерта, че това е конвенция, която не е на Европейския съюз, а на Съвета на Европа - съвсем различна институция и организация.