Задържаха във Варна английски поданик за крупна банкова измама
Задържаха във Варна английски поданик за крупна банкова измама / netinfo
Полицията във Варна е задържала британец, който измамил германка с голяма сума пари. В Уилям Ейвънс Найндейс са открити 315 000 евро, множество златни накити и мобилни телефони.

Около 13 часа вчера във фоайето на варненски хотел в центъра на града, служители на сектор „Борба с организираната престъпност” са задържали британски поданик, роден през 1964 година в Нигерия.


Основанието за задържането е съвместна работа на варненската полиция с Окръжна прокуратура, съобщи комисар Димитър Димитров, зам.-директор на полицията във Варна. На 11 май тази година е получен факс от офицер за свръзка в Германия, в който се посочва, че през месец април, на два транша от банка в Карлсруе, чрез измама, са присвоени ценни книжа на германска гражданка. Сумата от 280 000 евро е преведена на два пъти във варненски клон на българска банка, откъдето са били изтеглени в брой. При третия опит за трансфер на 1,5млн евро, банковите служители в Карлсруе се свързали със собственичката на книжата. Тя ги е уведомила, че не е упълномощавала никого да се разпорежда с парите й.

На територията на България са проведени редица мероприятия за установяване на самоличността на лицето, извършило измамата. Преди няколко дни е установено, че измамникът е в страната ни.

Отново чрез офицера за свръзка в Германия е издействана европейска заповед за задържане.

В момента в Окръжен съд Варна се гледа мярката на британския поданик.
От Окръжна прокуратура Варна е образувано досъдебно производство.


Други новини от Варна