Задържаха контрабандно иманярско съкровище на ГКПП Лесово
Задържаха контрабандно иманярско съкровище на ГКПП Лесово / netinfo

Голяма контрабандна пратка от 488 антични монети, накити и остриета на старинни оръжия задържаха митническите инспектори на Митнически пункт Лесово, съобщиха от Агенция "Митници".

Уникалното иманярско съкровище е заловено от митничарите в джип с българска регистрация, който е влизал в страната от Турция. Автомобилът марка "Сузуки Витара" е управлявал 43-годишен българин от Ямболско. Той е пресичал граничния митнически пункт по време на засиления туристически трафик.

Митническите инспектори обаче са селектирали джипа за щателна митническа проверка, въпреки самоувереното поведение на шофьора и неговата спътничка, които заявили, че не пренасят нищо за деклариране.

При извършената проверка в специализираното и оборудвано с рентгенова апаратура митническо хале, инспекторите открили в предната дясна седалка на автомобила две полиетиленови торби с патирани антични монети.

При личен преглед на шофьора, в дрехите му са открити още два полиетиленови плика с антични находки. Иззети са общо 460 антични монети, 16 остриета на старинни оръжия и 12 старинни накити с общо тегло 1 745 грама.

Контрабандното иманярско съкровище ще бъде предадено за експертиза. Предстои да бъде установена неговата стойност и произход.

Според първоначалния оглед става въпрос за римски и византийски монети с лика на различни императори и автентични артефакти, събрани от иманяри.

Заловеното иманярско съкровище вероятно е трябвало да бъде прехвърлено през България за черния пазар на антики в Западна Европа.