/ sxc.hu
Криминалисти на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) установиха и задържаха 8 български граждани, заподозрени в каналджийство и изнудване.
 
В резултат на предприети професионални и светкавични действия, в Свиленград и София са задържани общо 8 български граждани, съпричастни към извършено изнудване на семейство от Ирак, съобщиха от МВР.
 
Чужденците, които на 16 април т.г. преминали нелегално границата ни с Турция, били засечени на зелената граница със 7-годишното им дете. Те обяснили, че каналджии са отвлекли едногодишната им дъщеря. Заедно с тяхна роднина и други нелегални мигранти , качили детето в автомобил и го отвели на неизвестен адрес, а после започнало изнудването за пари.
 
След сигнала, стартирали и незабавни оперативни действия на територията на Свиленград, където криминалистите задържали 9 български граждани, заподозрени за участие в извършеното престъпление. В хода на операцията, на територията на София, криминалистите засекли автомобил,в който заедно с осмината чужденци било открито и детето. Спряна е и ескортиращата ги кола. Задържани са четирима мъже от Харманли, които са оказали яростна съпротива при ареста.
 
Работата по образуваните две досъдебни производства - за изнудване и незаконно подпомагане на чужденци продължава под надзора на прокуратурата.