/ Thinkstock/Getty Images
При международна операция е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на фалшиви евро в държави от ЕС, съобщиха от МВР. В акцията са участвали служители от ГДБОП и Бригадата за борба с банковите фалшификации към Националната банка в Испания.

В коя държава в Европа се разпространяват най-много фалшиви пари?

Задържани са 15 души - деветима в Испания и шестима в България. Всеки един от участниците в групата, действала на българска територията, имал конкретна роля в нея.  На 21 август, на Аерогара София, при опит да изнесе от страната фалшиви банкноти на стойност 20 000 евро е задържан мъж  на 46 години.

Разбиха група, разпространявала фалшиви евро
 
Той е осъждан за обсебване и притежание на незаконно оръжие. По-късно в София и в Пазарджик са задържани и други членове на организираната престъпна група. Друг от участниците е обявен за общодържавно издирване. При последващи претърсвания, в имот на един от задържаните са открити и иззети около 100 000 лева в различна валута, късо и дълго огнестрелно оръжие, а от леката кола, в която е бил заловен - марихуана и кокаин.

Испанска телевизия си купила фалшиви пари от българи

На единия от задържаните му е наложена мярка - "парична гаранция" в размер на 10 000 лева, а на друг постоянна мярка "задържане под стража". Разследването продължава под наблюдението на Специализираната прокуратура.
БТА