Задават се ледени дни, сериозен сняг може да има в средата на януари
Задават се ледени дни, сериозен сняг може да има в средата на януари / ThinckStock/Getty Images

Мъглата, която се появи на места в страната, си отива. Мъгла имаше най-вече в София в последните 7 дни и отчасти в Югозападна България, около Благоевград, Пернишко.

От север вече се появиха облаци и започва да нахлува обещаният студ, който ще се задържи до 4 януари, сочат средносрочните прогнози. Ще бъде истинска зима откъм температури - те ще са отрицателни и през деня. Ще наблюдаваме това, което синоптиците наричат "ледени дни" - температурата дори в равнинните части на страната и през деня ще е под нулата.

Идва сух студ по Нова година, после пак се затопля

Очертават се истински зимни дни, но без сняг. Ще прехвърчи сняг в следващите 2-3 дни, но няма да се натрупа снежна покривка.

Така прогнозите за сняг по Нова година тотално са отхвърлени. Януари няма да е като декември по отношение на времето. Започва по-сериозна смяна на циркулацията над Европа. Този огромен антициклон, който се беше настанил над цялото Средиземноморие, вече се разрушава и има данни, че в Средиземно море след 3-4 януари ще се образуват циклони, които ще донесат много динамично време над Балканите.

До 4 януари времето ще е студено, между 6 и 9 януари ще бъде по-топло, особено в Южна България, а в Североизточна и Северна ще си остане сравнително студено.

Към средата на януари също се очаква динамично време с превалявания от дъжд и сняг. След периода 10-13 януари може да има по-сериозен сняг над България. Тогава средиземноморският циклон ще минава южно от страната, което означава, че ние ще сме в неговата студена част.

Минималните температури от 1 до 3 януари може да стигнат до минус 10 - минус 15 градуса на места.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg

Цялата прогноза чуйте тук