Главният прокурор Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров / БГНЕС
Около 36 часа сайтовете на Имотния и Търговския регистър, както и на Държавен фонд „Земеделие“, бяха блокирани за справки. Причина за това е „планирано обновяване на информационните системи“, което трябва да приключи в неделя до 18:00 ч. Публикация в сайта „Бивол“, обаче, обвърза временното спиране на Имотния регистър със сделка за апартамент в Пловдив, собственост на главния прокурор Сотир Цацаров от 2007 г.
 
В медийната публикация става дума за информация, оповестена още в началото на мандата на Сотир Цацаров като главен прокурор, а именно дарение от страна на строителна фирма към Цацаров и съпругата му Меглена, изразяващо се в жилище от 56 кв. м. в центъра на Пловдив.

Според сайта „Бивол“, информацията за сделката с участието на главния прокурор още преди 7 години е била променена като от дарение в „покупко-продажба“, а по време на обновлението на публичния регистър през уикенда тя просто е изчезнала.

Сотир Цацаров: Нямам какво да крия по отношение на имотните ми сделки
 
От своя страна обвинител номер 1 също разпространи позицията си до медиите, като нарича циркулиращата в медиите информация „неистина“.

Цацаров припомня, че въпросният имот и сделката по придобиването му вече са коментирани веднъж в началото на мандата му, когато Етичната комисия към ВСС е проверила случая като не е установила нарушения. Въпреки това главният прокурор изразява готовност да предоставя отново за публичен достъп документи за покупка на имота. 
 
Междувременно стана ясно, че в държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) се е състояла среща под ръководството на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от ДАНС.
 
В среща са участвали заместник главният прокурор Иван Гешев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, директорът на ГДБОП-МВР гл. комисар Ивайло Спиридонов, директорът на ГДНП-МВР гл. комисар Христо Терзийски, изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова, заместник-председателят на КПКОНПИ Антон Славчев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и заместник-председателят на ДАНС Недялко Недялков.
 
Обсъдена е била координацията за изпълнение на разпоредени от главния прокурор Сотир Цацаров действия за предоставяне на информация за несъответствия с декларирано имотно състояние на лица, заемащи висши публични длъжности.
 
В хода на координацията е било уточнено всяка институция по компетентност да обобщи без забавяне информация, съобразно поставените от главния прокурор изисквания, за систематизиране от ДАНС и предоставяне на Прокуратурата.