За създаването на качествен учебник е необходимо време и опит
За създаването на качествен учебник е необходимо време и опит / снимка: Impact Press Group, архив

За създаването на качествен учебник е необходимо време и опит, коментират издатели на учебна литература.

В бъдеще електронните помагала ще бъдат част от учебника като негова добавка, коментира издателят Владимир Топенчаров. Според него и колегата му Николай Табаков пътят на един учебник е труден. Безспорно, най-важен е първият - Буквара, книгата, по която нашите деца, започват да сричат българските букви, посочиха те.

Според издателите при разработването на учебниците като задължително условие в колектива, подготвящ изданието, трябва да има университетски преподавател, но най-вече учители и психолози. Това е необходимо, за да може да се получи смес от наука, опит и правилно поднасяне на материала за съответния предмет за всеки клас, допълват издателите.

Трудноразбираемото учебно съдържание е сериозен проблем според учителите

Изключително важно е учебният материал да бъде така представен на учениците, че да привлече вниманието им и да им бъде интересно, посочват издателите.

С приемането на новия закон за предучилищното и училищното образование вече се дава възможност за издаването на много варианти на учебници по даден предмет, стига да са одобрени и да съответстват на изискванията на Министерството на образованието и науката.

В страните от Европейския съюз няма ограничение в броя на учебниците по различните образователни дисциплини и това според издателите е по-демократично. Конкуренцията и разнообразието от помагала и учебници, които могат да се използват по един предмет в съответен клас ще даде възможност на учителите да изберат най-подходящия, е мнението на издателите. Резултатът от това ще бъде подобряване качеството на образованието на нашите деца, смятат те.

Предстои МОН да разработи новите учебни програми, които да са съобразени с промените в закона, да се изработи процедурата, по която ще бъдат одобрявани предложенията за учебници. Все още не е решено кога ще влязат в употреба новите учебници, ако това трябва да стане през учебната 2016-2017 г., няма достатъчно време, казват издателите. Според тях за разработването на качествен учебник е важно преди неговото отпечатване да е прегледан от учителите и те да дадат своите мнения, препоръки и забележки.

„Един учебник трябва да се пробира”, казва Николай Табаков. Необходимо е време за събирането на препоръки и забележки и време за доизпипването на учебниците и отстраняването на евентуални грешки в тях. Ако все пак новите учебници трябва да са факт за следващата учебна година, то в новите наредби трябва да се предвиди възможност те да бъдат преработвани, категоричен е Табаков.

Учебниците на децата са пълни с недоразумения

„Няма практика по света, в която хартиеният учебник да е заменен с електронния”, каза Владимир Топенчаров. Според него в бъдеще електронните помагала ще бъдат част от учебника като негова добавка и това ще даде възможност в учебното съдържание да се вкара повече материал, ще позволи на учителите да разнообразяват начина на преподаване в клас и най-важното по този начин учениците ще могат да научават повече.

Факт е, че през последните години постоянно нараства използването на мултимедийни продукти в българските училища, посочиха издателите.Според проучване на издателската група на Владимир Топенчаров и Николай Табаков, 80 на сто от учителите използват мултимедийни продукти всяка седмица в своите часове. Почти всички учители признават, че електронните учебни помагала мотивират учениците по време на учебния процес.

Издателите на учебна литература настояват за национални преференции по отношение на проблема с високото ДДС за книгите в България или за освобождаване на училищната литература от ДДС. За приемливо решение на проблема издателите намират преференциална ставка от 6 до 10% и по този начин книгата ще стане по-достъпна.