/ dariknews.bg
Екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успешно улови и постави сателитен предавател на къдроглав пеликан в района на Атанасовско езеро край Бургас. Това съобщиха от природозащитната организация.

Това е първият къдроглав пеликан с предавател в България. Предавателят тежи 33 грама и e размери 55/56/32 мм. Поставен е на участък от крилото на птицата, където да не създава неудобство при полет и плуване.

Екипът на БДЗП маркира пеликана и с цветни пръстени, като измери теглото му, дължината на крилете, клюна, краката и опашката за целите на проучването на вида.

Събраната информация ще е от изключителна важност за бъдещето му опазване. Веднага след манипулацията, къдроглавият пеликан е бил освободен и към момента данните от предавателя показват, че все още е в района, като нощува и се храни в различни части на Бургаските езера.

Това е четвъртият уловен за този сезон къдроглав пеликан от експертите на БДЗП. Останалите птици, които са маркирани само с цветни пръстени, също бяха наблюдавани на терен от екипа и изглеждат в добро здравословно състояние.

Улавянето и маркирането на възрастни пеликани се прави за първи път в България и е голям напредък в изследването на този рядък вид. Чрез данните от пръстените и сателитната телеметрия ще разберем повече за екологията и заплахите за къдроглавия пеликан, което ще ни помогне да планираме и предприемем бъдещи природозащитни мерки за неговото опазване.

Изследването на вида чрез сателитна телеметрия, се осъществява в рамките на международния проект "Опазване на къдроглавия пеликан по Черноморско-средиземноморския прелетен път", финансиран по програма LIFE на ЕС.

Проектът се координира от Rewilding Europe, а другите партньори, освен БДЗП, са Природен парк "Персина", Румънското орнитологично дружество (SOR), Гръцкото орнитологично дружество (HOS), Rewilding - Украйна и Rewilding - Дунавска делта.

Скоро данните от предавателя ще бъдат качени на сайта на проекта www.life-pelicans.com и ще може в реално време да се следят придвижванията на птицата.
БТА