Близки на трудно подвижни възрастни хорасигнализираха за проблем със заявяването за гласуване с преносима избирателна кутия.

Казусът е от Бургас, а причинта - оказва се, че сериозна трудност създавало изискването в Общинската администрация да бъде представено решение на ТЕЛК или НЕЛК комисия. Златко Гулеков се грижи за възрастните си родители. И двамата са с множество заболявания, предава NOVA.

„Аз съм онкологично болна и съм оперирана. Имам и проблеми със сърцето. Няма как да отида до урната”, разказва 82-годишната Тота Гулекова. Трудно е придвижването и на 90 годишният й съпруг.

Марияна Николова: Осигурени са всички необходими предпазни и дезинфекционни средства за изборния ден

„Не знам как мога да отида до там и как мога да се върна. Това е и причината да искам помощ”,
казва Радко. Затова синът им решил да помогне на родителите си и на възрастните си съседи като подаде заявление за гласуване с преносима урна. Изненадан бил от изискването на представи решение от ТЕЛК или НЕЛК.

“Аз не виждам защо ТЕЛК и НЕЛК трябва да са документи, които се изискват,за да имаш право да гласуваш. Освен това как така пък на нито една партия не й хрумна ,че тези правила дискриминират възрастните хора”, пита Златко Гулеков.

От Районната избирателна комисия в Бургас обясниха, че изискването не е от тази година. „Законът и решението на Централна избирателна комисия, казват,  че такива хора, за да се възползват от  това си право трябва да го удостоверят по някакъв начин. Това може да се случи чрез експертиза”, казва Елка Стоянова, председател на РИК Бургас.

Припомнят, че за трудноподвижни възрастни хора са предвидени специални секции в изборният ден, които да  им улеснят правото на глас. Уточняват също, че 20 март е бил последния ден, в който е можело да бъде заявена преносима урна.
nova.bg