Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в подвижни избирателни урни
Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в подвижни избирателни урни / Sofia Photo Agency, архив

До 4-ти октомври е срокът, в който хората с трайни увреждания могат да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Ако в един район се съберат 10 или повече такива заявления, то Законът позволява да бъде създадена подвижна избирателна секция. Ако някой е пропуснал да подаде заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия, но в района му има създадена таква секция, той може да подаде заявление за включване в нея до 19-ти октомври.

Наближава и крайният срок, в който може да се подават заявления за вписване или поправки в избирателните списъци. Ако има грешки или пропуски в тези списъци, те могат да бъдат поправени до 17-ти октомври, като се подаде заявление в съответната администрация. 10-ти октомври пък е крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес. Документи могат да се подават в местната администрация всеки ден, включително в почивните.

Право да гласуват на предстоящите избори за органи на местната власт имат всички български граждани, навършили 18 години, които не са под запрещение и постоянният или настоящият им адрес към 24-ти май тази година е в населеното място, където искат да гласуват. Това право имат и гражданите на Европейския съюз, които не са българи, но отговарят на горепосочените условия.

Малко по-различно седи въпросът с гласуването за референдум. Право на вот за референдума имат само хората с постоянна адресна регистрация там, където искат да гласуват, към 10-ти август тази година.