Вицепремиерът Мариана Николова
Вицепремиерът Мариана Николова / Министерски съвет
Най-голямото предизвикателство пред изборния процес в България е, че за първи път ще се провеждат в условията на епидемична обстановка. Това заяви вицепремиерът Марияна Николова на работна среща с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. На нея присъстваха ръководителят на мисията за наблюдение на парламентарните избори 2021 в България Корийн Йонкър и Марсел Надж, член на мисията.

Николова акцентира и върху необходимостта да бъде осигурена максимална защита както в местата за гласуване и на членовете на избирателните комисии, така и на гражданите, които ще упражнят своето право на вот. И увери представителите на ОССЕ, че Министерството на здравеопазването е осигурило всички необходими предпазни и дезинфекционни средства за изборния ден.

Разписан е и транспортен план, по който ще бъдат осъществени доставките на изборните книжа по региони и зад граница.

По отношение на сертификацията на машините за гласуването, вицепремиерът обясни, че Изборният кодекс ясно посочва сертифициращите органи в Република България и това са Държавна агенция "Електронно управление" съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология. Николова заяви, че ще настоява да бъде публикуван максимално подробен доклад, като се вземат предвид ограниченията за сигурност и интелектуална собственост. „Докладът е необходим да убеди хората в достоверността и надеждността на машините за гласуване. В обществото не трябва да остава съмнение за качеството и сигурността на машинното гласуване“, заяви вицепремиерът.