/ БГНЕС
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обвини членовете на Висшия съдебен съвет, че са се наговорили да го атакуват с видеоклипа, заснет в Съдебната палата. Скандалното видео разбуни възмутени обществени реакции, но не и шефа на ВКС.

Стопанин на Съдебната палата е именно председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, по сила на дадени му правомощия от страна на ВСС през 2016 г.  В разрез с правилата и законодателството обаче Панов е преупълномощил главния си секретар да сключи договора за наем за 800 лв., стана ясно по време на заседанието на ВСС.

"Има елемент на режисура във всичко онова, което се случва. Това, което виждам, е определено режисирано, подготвено предварително, включително и включването на инспектората", обвини Панов и по адрес на главния съдебен инспектор Теодора Точкова.

Инспекторатът на ВСС започна проверка за скандалния клип, накърнил престижа на съдебната власт


По-рано тя изрази възмущението си от пропагандата на дрога и оръжия във видеото, заснето в храма на правосъдието. Точкова обяви, че Инспекторатът към ВСС се е самосезирал за уронване на престижа на съдебната власт. Панов обаче демонстрира, че не смята така, и дори сравни рападжиите, плеймейтката и размахването на пищови от непълнолетни с работата на магистратите във Висшия съдебен съвет.

Шефът на ВКС не скри, че не е скандализиран от клипа. "Мисля, че обществото би преглътнало подобна продукция, но това, което виждаме като продукция на ВСС, е много по-пошло, арогантно и нагло", хвърли обвинения към колегите си от ВСС Лозан Панов.

Той обясни още, че в списъка от 16 души, които са участвали в снимките на видеоклипа, не фигурира ЕГН на дете, каквото участва в продукцията и заради това се самосезира ДАЗД. Шефът на ВКС се чуди кой е допуснал детето да участва в снимките.

По-рано председателят на ВАС Георги Чолаков и председателстващият ВСС Боян Магдалинчев обявиха, че Панов е погазил закона, като е преупълномощил главния си секретар да сключва договора и да го подписва с продуцента на видеото.

На идното си заседание следващия четвъртък ВСС ще обсъди предложението да се отнеме от председателя на ВКС стопанисването на Съдебната палата и да се предостави в ръцете на председателя на Апелативния съд в София. Аргументът на повечето членове на ВСС беше, че Панов не стопанисва добре палатата. Като негов защитник се прояви съдия Дишева, която обвини, че това случващото се е преврат по време на извънредно положение, а ВКС не бил длъжен да се запознае със сценария на продукциите, които се снимат в Съдебната палата.