/ DarikNews.bg, архив
Председателят на ВКС Лозан Панов отдавна е абдикирал от задълженията си и е достойно да си подаде оставката, подкани съдия Севдалин Мавров, член на ВСС, по време на дискусията за скандалния видеоклип.


Заснеха скандален рап клип с разголени момичета в Съдебната палата (ВИДЕО)



Видеото е заснето на 16 февруари в Съдебната палата, за чието стопанисване отговаря шефът на ВКС. Съдия Мавров посочи, че Панов отдавна е делегирал правомощияга си на своите заместници и главния секретар, които дори не можели да се срещат с него.

"Искам да разбера защо г-н Панов е абдикирал от задълженията си? Ако някой има достойнство след този скандал... Ако бях аз, бих си подал оставката", отсече Мавров.


Инспекторатът на ВСС започна проверка за скандалния клип, накърнил престижа на съдебната власт



Повече от 4 часа членовете на ВСС обсъждаха последиците за съдебната власт, както и фактологията около клипа за дрога, оръжия и плеймейтки, заснет срещу наем от 800 лв. във фоайето на Съдебната палата.

Съдия Дишева оправда Лозан Панов с довода, че той не е длъжен да гледа съдържанието, защото ВСС не е упълномощавал за това ВКС, когато е предоставял сградата за стопанисване на този съд. "Не сме предвидили изискване за преглеждане на съдържанието на създаденото произведение. Преврат ли се прави по време на извънредното положение? Линч ли се прави, какво точно точно се случва?", защити тя шефа на ВКС. Дишева се възмути, че част от членовете на ВСС искат да отнемат правомощия на ВКС.


ВСС обсъжда да отнеме от Лозан Панов стопанисването на Съдебната палата

Дали Лозан Панов е бил добър стопанин - предстои съдебните кадровици да обсъдят въпроса на
следващото заседание на ВСС идния четвъртък. Тогава ще се реши дали стопанисването да бъде поето от председателя на Апелативния съд в София Даниела Дончева.

Предложението дойде от шефа на ВАС Георги Чолаков, а председателстващият ВСС Боян Магдалинчев го подкрепи.  "Считаме, че председателят на ВКС не е упражнил своите правомощия достатъчно", коментира след заседанието Магдалинчев.

"Би следвало Съдебната палата, като храм на българското правосъдие, да не бъде място за такива художествено-артистични прояви, които директно засягаг престижа на съдебната власт", категоричен беше и правосъдният министър Данаил Кирилов.